Publicerad av Åsa Kalée den okt 04, 2019
1893 grundar Anders Andersson möbelföretaget AB Herbert Andersson på sin födelsedag. Namngivet efter sonen Herbert börjar byggandet av kvalitetsmöbler i den lilla skånska orten Gärsnäs.
Herbert Andersson, som ger upp sin medicinska karriär i samband med ronden, tar över bolaget när Anders går ur tiden 1926. Möbelfabriken är i huvudsak inriktad på att tillverka funktionella möbler, stolar i synnerhet, hållfasta av den skånska rödboken. Möbler som enligt utsago skulle ”tåla 240 kg levande vikt i full rörelse”. I alla fall i de studentrum som skulle inredas.

Herbert lät bolaget genomgår en moderniserings-och industrialiseringsprocess och drev det fram till sin död 1964. Då tog Herberts söner, bröderna Leif och Bo över fabriken.  1984 bytte företaget namn till det välkända varumärket Gärsnäs, ett för Sverige ovant, men för skånska bolag vanligt tilltag, dvs att ortsnamnet blir hela bolagsnamnet. Även internationellt har varumärket slagit, trots de annorlunda svenska bokstäverna. ”We are keeping the pricks even international”.

Leif berättar varmt och vant om utvecklingen på bolaget om marknadsföring och spännande resor, unika möjligheter och placering av ikoniska möbler i världens alla hörn. Parlament, riksdagshus och partiledarrum bär alla tecken på möbler ritade och ibland tillverkade i den lilla skånska byn Gärsnäs.

Gärsnäsbäsk, hundraårsjubileum och belysning i en rasande fart. Alltid med välkända designers och användare. Leif sålde bolaget i millennieskiftet och har sedan dess ägnat sig åt sitt stora intresse, Egypten. Efter 33 resor och 4 böcker, varav den sista även innehåller betraktelser av Österlen, vet han vad han pratar om. Att han därtill uttrycker sig både makalöst underhållande och precist och ibland tonsatt gör inte framträdandena mindre intressanta.

Och tänk att nästan allt är sant. Bara det!